Saturday, November 28, 2009

LAGI LAGI NOVEL!!!!

Hai...entry nie khas untuk novel2 yang aku beli semalam...so far, setakat nie aku baru baca 1 novel..

Kalau korg nak tahu..aku nie memang gile dengan novel..Kat stor dpp memang banyak novel yang aku tinggalkan sebab semua novel tue aku dah khatam...hahaha..cuti2 nie memang best baca novel.. takde la terlalu bosan sangat...Memang tak lari dari buku je... Ha! lupe pulak...berbalik pada cite asal kite tadi...aku beli 3 buah novel + 1 novel kakak aku...kami memang suke berkongsi dalam membeli sesuatu yang memberi faedah kepada kami berdua...huhuhu...saling bertukar2... Jimat ckit duit yang kuar...

Picture 1 : 4 buah novel yang kami beli...

Novel 'Doa Insan Berkasih'-Aminah Mokthar... yang nie novel kepunyaan akak aku...die terpersona dengan kulit buku nie...katanye "cantik.. gadis yang dalam kulit buku nie macam pelakon utama cite 'Puteri'..aku lupe la nama die...hahaha..So, pun aku jawab "A'ah la.."...ape pendapat korg? betul tak tekaan akak aku...
Picture 2 : Doa Insan Berkasih - Aminah Mokhtar

Novel 'Salju Sakinah'- Zaid Ahktar.. yang nie novel pertama kepunyaan aku...aku pun sebenarnye terKESIMA dengan kulitnye buku nie...hehehe..tapi aku baca sinopsisnye macam best...so, aku beli la... cantik kan kulit novel nie...

Picture 3 : Salju Sakinah - Zaid Akhtar

Ha! novel yang merupakan novel pertama yang aku baca...comel kan kulit novel nie...sebenarnya aku tak terfikir nak beli novel ala2 remaja nie...tapi bile ternampak tajuknye yang speksifik 'Semester 1'.. so aku rasa mesti best novel nie...Tangan pun dengan slambernye mengambil tanpa mengira yang di tangan sudah ada 2 novel...hahaha...korg nampak tak kulit novel nie agak terangkat sedikit...kerana aku sudah terJATUH kan novel nie...hahaha..nasib baik terlipat sedikit je and novel kepunyaan aku..kalau kepunyaan akak aku, sah2 aku dah kena maki hamun dengan die...Hello! jangan cakap aku nie ganas ea...aku tak sengaja la...TERjatuh...faham? Nie la kali pertama aku baca novel yang mempunyai penulis yang ramai...Ha! aku dah pun dapat berkenalan dengan salah seorg penulis novel nie..yang bernama Ana Dania.. aku pun dah melawati blog2 mereka... Korg mesti tertanya2 macam mane aku bole berkenalan dengan kakak nie? hehehe... ape susah, dieorg sndiri yang bagi email kat novel tue...Hahaha
Picture 4 : Chronicle 301 Semester Satu - Ana Dania, Anis Adlyana, Ney Joehan & Qayyum Nur

Picture 5 : Gambar penulis2 novel 'Semester 1'..Pandai2 la korg teka nama penulis dgn pic nie

Novel yang terakhir...Ha! penulis novel nie merupakan penulis novel kegemaran aku...kebanyakkan novel die berunsur mistik and yang susah nak diterima akal yang rasional...kirenye banyak unsur2 dunia fantasi...tetapi novel hasil nukilan Ramlee Awang Murshid.. Bukan Hj Romle Hj Hassan (lecture marketing aku sem 3)..hahaha...Novel nie merupakan novel die yang ke 5 dalam koleksi novel penulisan beliau... sinopsis pun best juga... 4 lagi novel yang aku ada adalah 'Bagaikan Puteri' (1), 'Cinta Sang Ratu' (2), 'Hijab Sang Pencinta' (3), & 'Unggu Karmila'... korg mesti pelik kenapa aku tulis 1-3 kat 3 novel tue? Nak dipendekkan cite, 3 novel nie merupakn novel yg terLARIS di pasaran and saling berkaitan antara satu sama lain..kirenye bersambung2 sehingga novel yang ke 3 iaitu 'Hijab Sang Pencinta'...Pada pendapat aku memang rugi la kalau korg tak pernah baca 3 novel nie... Best giler....Ada pasal keajaiban, mukjizat yang indah, berkaitan agama dan mencari cinta sejati dengan adanye pengorbanan yang sangat besar, yang memang melangkau akal pemikiran kite sebagai manusia.... Eh...aku terlebih cite pulak..Novel yang nie aku belum sempat baca lagi..tengok je la masih dibungkus dengan plastik lagi...hahaha...

Picture 6 : Mikhail - Ramlee Awang Murshid

So, dengan berakhirnye novel terakhirnye, maka berakhirlah entry nie...Ayat skema...hahahaha...Gua chaw dulu...Daaaaaa....

P/S : Kepad sesiapa yang TERingin nak meminjam, sila membuat tempahan di Blog ini...

Thursday, November 26, 2009

JUADAH RAYA KORBAN

Hai.... penatnye hari nie...biasa la anak dara yang rajin menolong ibunye didapur...hehehe... Tapi kepenatan raye haji tak la terlalu perit jika nak dibandingkan dengan raye aidilfitri... So dalam kepenatan nie juga sempat la aku nak mengupdate blog nie...

Ha!!! Korg masih ingt tak entry aku yg KETUPAT COMEL tue? Masihkah kau ingat??? huhuhu... Entry nie kira sambungan die la... Malas la nk cite panjang... Korg tengok la ape juadah family aku...


Picture 1 : Nie la ketupat yg baru masak..Panas2..Korg nampak tak ada wap2 asap tue...kalau korg tak nampak, alamatnye T___T..hahaha


Picture 2 : Nie lepat pulut namanye...tapi yang nie belum dimasak lagi..ok...

Picture 3 : Nie rendang buatan air tangan ibu sy... Sedap...Rendang ibu saya yang The Best... Masih dalam kuali lagi dah ambik gambar...huhuhu

Memang la agak meriah smbutan raye haji kali nie Tapi...agak bosan kerana kami sekeluarga hanya duduk di rumah.. tidak seperti tahun2 yang lepas...Lazimnye kami sekeluarga akan pulang ke kampung... Nie disebabkan jiran sebelah rumah aku wat kenduri...Ahhhh...geram sangat...macam takde hari lain je...merosakkan plan kami je...

Cuma 1 hal je yang buat aku happy raye haji nie...Nak tahu tak? Korg memang la tak tahu...Hahahaha...Aku, ibuku & kakakku keluar ke bandar.. kebetulan kakakku ingin membayar duit ansuran keretanye...
setelah aku sampai ke sebuah shopping complex yang diberi nama 'Kluang Parade' a.k.a KP..tibe2...mata aku rambang melihat longgokan buku2 di sesuatu sudut..aku pun tak tahu nak bagitahu korg macam mane...yang penting ada potongan 15%....hehehe...

Eh...aku dah lari tajuk...ape2 pn entry akan datang la aku bagi korg tengok buku ape yang aku beli...aku blah dulu....

RINDU!!!!!!!!

Hai.... RINDU??????? Agak2 korg aku rindu kat sape? Ha!! Jangan nak fikir yang bukan2... Aku merindui T____T.... Die selalu berada disisi aku ketika aku gembira, bahagia, sedih, kemurungan, stress dan yang sewaktu dengannye... Aku tujukan lagu 'BILA TERASA RINDU' kepadanye.... Jiwang juga aku nie...hehehehe....

Tapi memang aku sangat2 merinduinye... Bila terasa rindu,ku sebut namamu...Bila terasa rindu,ku bayang wajahmu...

Adakah korg terasa teruja untuk mengetahui SIAPA yang aku rindu??? Rindu... rindu serindu2nya...

Ok la... aku memang meridui T___T... the special that i really miss is MY TEDDY BEAR... Yang terpaksa aku packing dan meletakkannye didalam stor di UUM...sedih....

Picture 1 : My Teddy Bear yang hampir nak dipacking kan....

Picture 2 : My Teddy Bear dah dibungkus... Akan dipindahkan ke stor....

Dah la nak out....makin lame aku tatap My Teddy Bear ini, makin sedih aku dibuatnye.... RINDU RINDU SERINDU RINDUNYA.....

Wednesday, November 25, 2009

KETUPAT COMEL


Hari nie aku menolong famly aku untuk menserikan rumahku sempena menyambut raye haji yg bakal tibe... Ayat skema tue... Hahaha... Mcm nak menyambut raye aidilfitri pulak rasanye... Ya Allah, bersemangat betul anak dara nie... Anak sape la yang rajin sangat nie??? :-)

Untuk permulaannye aku try mengacau ibuku and kakak iparku membuat ketupat... Tapi akhirnye aku yg tak pandai2 wat... Sedih...takpe2...teruskan usaha...Insya Allah akn berjaya nanti... Yang penting sebelum aku kawin dah kena pandai wat ketupat... IMPORTANT!!!!!

So aku nk tanye korg yang sedang membaca entry nie.. korg dah pandai ke wat ketupat??? Ha!!!! Jgn tak mengaku pulak yang korg tak pandai wat... Tak baik menipu.. berdosa taw..

Yang di atas tue la picture ketupat kami... Eh...'KAMI'..Hahaha...lupe aku tak pandai wat lagi.. Nie sebahagian je...jumlah ke seluruhan adalah 100 biji ketupat.. Betul ke penjodoh bilangan aku untuk ketupat nie??? Sila betulkan...Aku pun tak pasti..

Banyak kan ibuku wat ketupat..Ni belum lagi nk wat lepat.. Korg tak tahu ke lepat tue ape? Ha!! jangan cakap makanan tue benda2 yang tak elok..Ape yang aku tahu..lepat tue diisi dengan pulut..Ala..susah2 sangat nanti aku letak la picture lepat tue kat entry akan datang... TUNGGU....

Aku rase setakat nie je la aku kongsi cite wat ketupat dengan korg..

EHHHH....Nanti dulu..try korg perhatikan betul2 picture di atas... Ada 1 biji ketupat yang berwarna hijau pekat dan kecik je saiznye...Ha!!!! kalau korg nak tahu tue la satu2nye ketupat yang aku dapat wat... Comelkan??? Lepas wat ketupat comel tue, aku dah kacau ibuku lagi.. Cuma rase sedih sebab tak dapat tolong ibuku siapkan ketupat.... Tapi bab2 mengisi beras tue, memang keje aku tiap2 tahun...

Ish2...dah2.. 'stop menulis'!!!... Aku macam berada didalam dewan MAS pulak...Dua perkataan yang akan didengari disaat2 akhir menjawab exam..

Dah la..aku nak out dulu..

P/S: yang penting SENYUM selalu.... :-)

Tuesday, November 24, 2009

ARGGG!!!!! MASALAH!!!!!!!!!

Setiap hari kite sntiasa menghadapi mslh kn???? mcm2 mslh ade..kdg2 bkn kite yg m'dtgkn mslh tue tp org lain..namun, kite juga yg t'libat sama..so..aku try la cri cara2 utk kite praktik kn bile kite ada problem...

9 langkah asas dalam menghadapi masalah:


1. Kikis segala p'mikiran yg x elok & yg x baik psl org lain, perkara, benda & situasi. Latih diri korg utk b'sangka baik & tumpu pd nilai-nilai positif je.

2. Kawal perasaan & emo korg. Jgn biarkan perasaan mengawal pemikiran Korg! INGAT!

3. Zerokan kotak pemikiran drpd perasaan2 sedih, b'muram durja & ape jua perasaan negatif. Zerokan abis taw, mcm kite mengzerokan poket. huhuhu

4. P'baharui pemikiran kite dgn pemikiran yg lbih rasional & kreatif + inovatif...

5. B'buat baik kpd sape2 je. Dgn m'nolong org & m'buat jasa bole la m'dtgkan k'tenangan, k'tenteraman, m'naikkan rasa hormat & bangga diri. Tp jgn plk t'lalu meninggi diri.

6. Try dgr masalah org lain & try m'beri nasihat, @fikir cara t'baik utk m'ceriakan dirinya. S'cara x langsung nie akn m'latih diri korg m'jdi lebih matang dlm menghadapi pelbagai p'masalahan hidup.

7. Bunuh perasaan negatif (takut, gugup, x yakin, sangsi, ragu2 & rendah diri) skrg juga!

8. Kite b'masalah sbb kite jauh dr Tuhan. Masalah diberi supy kite dktkan diri semula dgnNya, kena byk istighfar & jaga sembahyang bgi yg b'agama Islam.

9. Ingat, s'ssh-ssh kite, ade lg org yg lebih ssh. korg mesti b'syukur kern Korg masih ade pilihan & alternatif2 lain utk menyelesaikan masalah 1 p'satu.

Nie je la yg dpt aku kongsi dgn korg... Jgn x aplikasikn....Sesengguhnye brg sesipa yg x mengaplikasikn ape yg aku kongsi nie, maka rugilah org2 t'sebut..... :-)

Monday, November 23, 2009

Ape yg akn t'jd JIKA aku...................

Ya Allah... Jika aku jatuh cinta
Cintakanlah aku pada seseorang yang melabuhkan cintanya padaMu
Agar bertambah kekuatanku untuk mencintaiMu

Ya Muhaimin... Jika aku jatuh hati
Izinkanlah aku menyentuh hati seseorang yang hatinya bertaut padaMu
Agar tidak terjatuh aku dalam jurang cinta nafsu

Ya Rabbana... Jika aku jatuh hati
Jagalah hatiku padanya
Agar tidak berpaling daripada hatiMu

Ya Rabbul Izzati... Jika aku rindu
Rindukanlah aku pada seseorang yang
merindui syahid di jalanMu

Ya Allah... Jika aku menikmati cinta kekasihMu
Janganlah kenikmatan itu melebihi kenikmatan
indahnya bermunajat di sepertiga malam terakhirMu

Ya Allah... Jika aku jatuh hati pada kekasihMu
Jangan biarkan aku tertatih dan terjatuh
Dalam perjalanan panjang menyeru manusia kepadaMu

Ya Allah... Jika Kau halalkan aku merindui kekasihMu
Jangan biarkan aku melampaui batas sehingga melupakan
aku pada cinta hakiki dan rindu abadi hanya kepadaMu
Amin......

Doaku....semoga kita sama2 berjaya di dunia dan di akhirat
Berjaya dlm mengharungi segala dugaan dan cabaran
yang sememangnya menguji kekuatan iman
Kerana tapak iman itulah yang menemukan
cinta yang selama ini telah hilang
Semoga cinta yang dicari selama ini telah ditemui
Semoga Allah meletak kita dibawah payung rahmat kasihNya
Insya Allah....

Wednesday, November 11, 2009

MENITI HARI2 TERAKHIR

Picture 1 : Dr pandangan hadapan

Picture 2 : Dr pandangan sisi or tepi

Pic nie adalah barang2 aku di stor... setelah aku mengemas barang2 ku...Rasa2 korg bnyk x brg2 aku nie??? Sila bgthu dgn sejujur2nye...

Tapi...arg!!! brg aku belum cukup lagi la...ada lagi yg belum disumbatkan dlm stor nie.. Biasa la brg2 wanita agak bnyk ckit b'banding brg2 kaum adam...huhuhu...Sape setuju? Sila angkat tangan...

Kemaskn aku menyusun brg2 ku..huhuhu... tp stor nie akn kembali b'selerak apbila stdnt2 kembali utk mengambilnye...
Picture 3 : Principles of Marketing (Sesi 09/10)

Yg nie plk..adalah slh 1 buku yg aku x b'minat utk m'bacanye...cz bukunye tebal and aku rase bnyk mukadimah dr isinye... Tp kena baca juga... Harap2 result aku ok la utk sbjk MENGANTUK nie... dan buku nie adalah sepenuhnye dimiliki oleh AKU... Buku nie juga telah ditempah oleh kwn ku.. Tue pn kalau HEA UUM x mengubah fikiran utk menukar buku marketing lain for next semester... So, syg se1000 kali syg kpd sesiapa yg ingin menempahnye... HAHAHAHA

Picture 4 : Business Accounting

Ha!! yg nie plk buku KILLER...skali lagi aku menegaskan 'KILLER'...Why??? Sebab lecture aku pn lec KILLER...Hahaha...tp mmg betul la..Assgmnt die bg mmg bnyk...lps tue x habis2 dgn Quiz...kalau soalan senang xpe juga...ni x, soalanye bnyk putar belit...dan telah berjaya membuat kepala aku t'tambah kusut...

Time die bg Quiz and perlu dihantar dlm masa 5 or 6 hari, masa tue mmg aku bercengkang and berlawan dgn mata aku yg x cukup tido.. Hanya Tuhan saja yg thu persaan tue... Mmg dlm hati dah menyumpah2 lec tue... dan wat pertama kalinye aku terpaksa menCOPY jwapn kwn2ku yg lain semata2 ingin menyiapkan Quiz yg diberikn..TERPAKSA...

Aku nasihatkan sesiapa yg belum ambik sbjk Business Accounting nie, jgn la ambik kelas dgn lec yg bernama EN ISKANDAR B. ADON... Walaupn lec nie hensem, tp sgt2 memberi tekanan jiwa kpd kami 1 kelas...

Picture 5 : Applied Statistics

Yg nie plk buku yg membuat kepalaku hanya pd statistics... Susah la sbjk nie walaupn hanya ada 5 chapter sahaja... tp Assgmntnye lagi susah... Time nie la aku bljr wat SSPS... Korg cari la sndiri ape tue 'SSPS'..kpd sesiapa yg belum mengambilnye and tiada dlm kos korg... Masa wat assgmnt nie,mmg giler ckit kpala aku..langsung x bole wat..jem terus bile tgk soalnnye.. Tp berkat semangat ahli2 group yg baik2..Kami teruskan wat setakat yg kami mampu...

Ha!!! Nie rahsia taw..pg sebelum nk submit assgmt nie, kami sempat COPY jawapan dr kwn2 group lain... Hahaha...dah TERDESAK...tiada jalan lain lagi...yg penting cara nie halal.. Akhirnye kami berjaya menyiapkan and submit assgmt tue pd masa n tarikh yg ditetapkan... Lega...

Nie je la cite aku masa bz mengemas brg2... Semangat nak balik rmh,dah lame kt diri nie..Tp malas nk mengemas...Akhirnye b'jaya juga... SYABAS...SYABAS sweet pink gurl... :-)

P/S : 1. Entry lambat diposkn...atas sbb2 yg x dpt dielakkan...
        2. Entry yg mmg panjng and agak membosankan
        3. SENYUM selalu.. :-)

Monday, November 9, 2009












salam semua...nie la diri sy...name sy suhaili...this real my name...asal dr johor..still menuntut lagi di UUM...jurusan keusahawanan...Ha!!!! pic sebelah tue bersama my teddy bear...

kehidupan baru

Salam perkenalan....kpd sape2 yg melawati blog sy nie..emmm...ape yg sy nak cite...1st time wat blog...
© . | Blogger Template by Enny Law