Thursday, December 22, 2016

Seoul -> Busan - Day 8 Super Moon Float Event in Jamsil

Assalamualaikum..

Ok.. ni last destinasi kami untuk hari ni.. rasanya kami akan pulang awal sebab penat menarik luggage masih terasa.. hehe.. so, last kami ke Super Moon Float Event.. event ni memang tak rancang nak pergi tau.. tapi sebabkan Jamsil Station ni tak jauh.. dan 1 line je dengan Konkuk Univ.. so, kami teruskan je.. lagi pun bukan  selalu dapat tengok event macam ni dan hari ni pula last day event ni..

Asalnya aku pun tak pasti apa fungsi event ni sebenarnya.. kenapa dipanggil "super moon"??? tapi malas dah nak fikir.. aku terjah je la.. haha.. Actually event ni untuk mewawarkan kepada orang ramai yang tahun ni kita bakal melihat "super moon" yang jarang berlaku.. ceh.. memandai je aku ni.. tapi event ni bila malam "super moon" akan bertukar warna.. super moon ni dengan diameter 20 meter besar dicipta oleh  American public art project FriendswithYou. "The artwork represents the moon shining down without reserve on people who may be feeling alienated by the dark night. Super Moon will appear to float on Seokchonhosu Lake from 6PM, gradually changing through a rainbow of colors as the month passes."


welfie before "super moon bertukar warna"..


Kebetulan kami kat sini lebih kurang pukul 5 pm lebih.. so, menunggu juga la ke pukul 6.30 pm.. kat sini 6.30 pm dah gelap.. seakan2 dekat pukul 7.30 pm...

dari kejauhan.. kat depan tu dah penuh orang nak selfie..

jangan tanya kenapa muka i macam tu..
 
gigih nak welfie juga dalam keramaian orang di situ..

welfie kali ke 2 tak berapa menjadi..


Aku ada sertakan video sekali untuk tatapan korang.. video just "super moon" bertukar warna dan suasana yang ramai orang.. sebab belakang Seokchonhosu Lake & Lotte World Mall Avenuel Art Hall.. 

video

video


Pororo!!!

Event ni tak tahu la bila akan ada lagi.. so, kalau korang berpeluang pergi Korea secara backpakers atau tanpa agent, korang bole la join pergi mana2 event yang fee.. Tak rugi pun kalau korang pergi.. Malah korang akan nampak lagi banyak ragam orang local korea.. 

Macam Mana nak ke Seokchonhosu Lake:
Metro Subway: Jamsil Station, Exit 1 @ 2.. Korang jalan 5 minit je dari station.. ada bangunan Lotte World Mall Avenuel Art Hall.. lake tu sebelah kiri bangunan.. kiranya  kawasan belakang ok..

1 comment:

Anonymous said...

Gigih baca trip g korea ni..tq for info..tak sabar nak baca yg kat busan..pls update 😘😘

© . | Blogger Template by Enny Law